Babette & Inge
Familie opstelling
Familieopstelling

Familie opstellingsdag op 12 oktober 2024

Een familieopstelling is een ruimtelijke uitbeelding van een familiesysteem en de onbewuste patronen en dynamieken daarbinnen. Samen met Inge onderzoek je het familiesysteem en kijk je waar ruimte voor beweging zit. Een familieopstelling is een mooie manier om persoonlijke vraagstukken anders te bekijken.

Wanneer kan een familieopstelling je helpen?
Wanneer je vast loopt op steeds hetzelfde probleem of dezelfde vraag, is het belangrijk om te ontdekken waar dit probleem vandaan komt. De vraag kan over allerlei onderwerpen gaan: relaties, werk, opvoeding, ziekte – de herkomst is vaak terug te voeren op ons familiesysteem. Daar zijn we nu eenmaal onlosmakelijk mee verbonden.

Een familieopstelling kan nieuwe inzichten geven. Niet alleen op de systeemdynamieken die jou hebben doen vastlopen, maar ook op die waar je juist in uitblinkt. Je ontdekt hoe jouw verleden en omgeving hebben bijgedragen aan wie jij nu bent. Met die nieuwe blik kun je heel anders met je vraag omgaan dan je tot dan toe gedaan hebt.

Over welke familieleden gaat een familieopstelling?
In een familieopstelling worden voornamelijk familieleden opgesteld. Je hoeft niet daadwerkelijk je moeder, oma of andere familieleden mee te nemen. In een opstelling worden zij vertegenwoordigd door andere deelnemers. En voornamelijk familieleden, want je kunt ook abstracte elementen als vertrouwen of een bepaalde gebeurtenis toevoegen. Maar over het algemeen gaat het over familie.

Tot de familie behoren bijvoorbeeld:
De huidige familie, waaronder:

  • de partner; soms minnaars
  • kinderen; ook overleden kinderen, doodgeboren kinderen, geaborteerde kinderen, miskramen
  • kleinkinderen

De herkomst familie, waaronder:

  • broers en zussen, ook doodgeboren, soms miskraam
  • ouders en hun broers en zussen, levend en (vroeg) overleden
  • vorige partners
  • halfbroers en halfzusters
  • vorige partners van vader of moeder
  • grootouders
  • overgrootouders – en nog verder terug wanneer daar iets ingrijpends heeft plaatsgevonden in cultuur of volk

Welke elementen of personen relevant zijn binnen een opstelling, onderzoeken Inge of Marieke in het startgesprek. Dit gaat over de hulpvrager. Tijdens deze dag is er ruimte voor 2 opstellingen. Dus er zullen twee hulpvragers zijn.

In welke vormen kun je een familieopstelling doen?
Die elementen in de familieopstelling kunnen door mensen gerepresenteerd worden (representanten), maar je kunt ook opstellingen doen met houten poppetjes,stoelen, of papiertjes of grondankers. Op deze dag maken wij gebruik van representanten.

In een opstelling met representanten raak je andere laag. In een opstelling met representanten reageren zij zelf vanuit hun intuïtie op de opstelling en de veranderingen daarbinnen.

Doorwerking op de representanten
Opstellingen werken door op zowel de hulpvrager en het familiesysteem, als op de toeschouwers en representanten. Als representant ervaar je de verschillende posities en bewegingen, met de daarbij horende gevoelens. Dit helpt je ook persoonlijk verder. Je kunt in een opstelling gevoelens uiten die je zelf ook hebt, maar die je misschien niet zo snel geneigd bent om te uiten. Dit werkt bevrijdend. Ook komt het voor dat je als representant meer inzicht krijgt in eigen thema’s of een antwoord vindt op iets wat je zelf bezighoudt. Als representant leer je ongelofelijk veel en kun je de helende werking van een opstelling ervaren.

De dag zal plaatsvinden aan de edisonstraat 103 in Doetinchem. We starten om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Deze dag is inclusief lunch.

Als representant is de bijdrage 40 euro en als hulpvrager 75 euro.

Wil jij als representant aanwezig zijn dan kun jij je aanmelden via deze link; https://babette-inge.nl/product/familie-opstelling-representant/

Wil jij als hulpvrager aanwezig zijn dan kun jij je aanmelden via deze link; https://babette-inge.nl/product/familie-opstelling-hulpvrager/

Deze dag zullen er twee opstellingen plaatsvinden.

Bronvermelding: Bert Hellinger instituut en UNLP