Wees lief voor jezelf.

Een veel gebruikte term tegenwoordig is “wees lief voor jezelf”. Dus huppetee een doos bonbons of een zak chips ligt al voor je neus klaar.

Wees lief voor jezelf wordt vaak in één lijn gezien met eten.

Onlangs in de groepsbegeleiding vertelde een deelneemster, met burn-out klachten, dat ook vanuit de professionele zorg dit een veel gebruikte zin is.

“Zorg eerst maar dat je goed in je vel komt te zitten.” En vervolgens komt dan de zin erachter aan: “Wees lief voor jezelf.”

Veel vrouwen hebben vroeger geleerd emoties te associëren met voeding. Eigenlijk beter gezegd met vulling. Je kent vast de uitspraak wel: “Koekje erop?” Dus een opmerking als “Wees lief voor jezelf” wordt ook beloond met chocola of iets anders in die trant.

Wat ons betreft is het een vicieuze cirkel waar je dan in terecht komt. Je zit niet lekker in je vel, je bent voor je gevoel wel lief voor jezelf maar je troost je vervolgens met een ongezonde keus. Hierdoor is de kans groot dat je gewicht toeneemt, je teveel suikers binnen krijgt, je moe en futloos blijft van de (vele) suikers, waardoor je te moe bent om in beweging te komen.

Ook Inge herkent zich hier in. Zij heeft tweemaal een burn-out doorgemaakt en de grootste uitdaging voor haar was om over de moeheid heen te komen. Vaak blijft het lage energiepeil nog lang na sijpelen. Dit maakt gelijk ook de grootste uitdaging om niet weer terug te vallen in je burn-out. Vaak is het zo dat een werkgever er eerder aan toe is dat je weer kunt werken, dan dat jezelf dit gevoel hebt. Vervolgens ga je met een opbouwschema aan de slag om weer volledig terug te keren op de werkvloer. En uiteraard is dit een prima systeem, dat in het begin erg veel energie kost.

“Wees lief voor jezelf” heeft wat ons betreft een ander doel dan jezelf te vullen met ongezonde keuzes.

Inge heeft het enorm geholpen om elke dag te gaan wandelen tijdens haar herstel van de burn-out. En dit hoeven natuurlijk geen wandelingen van een uur te zijn. Een ommetje van twintig minuten heeft al een bewezen positief effect op jouw hersenen.

Wat wij jou zouden willen meegeven is: “Ga eens op zoek naar jouw ontspanning, wat vind je leuk om te doen, waar rust jij van uit?” Gun jezelf eens me-time. Dat kan een dag zijn, maar ook een avond of een kwartiertje tot een uur. Als je deze tijd maar invult met wat jou energie geeft. Durf “NEE” te zeggen tegen dingen of mensen die samen komen met jouw me-time.

Echt hoor, dit is het grootste kadootje aan jezelf wat ons betreft.

Wees lief voor jezelf!

Lieve groetjes,
Babette en Inge