“Oh wat stom van mij.” “Zwak hè dat ik dan toch op de bank plof.”

Dit zijn van die zinnetjes die wij regelmatig terug horen van onze klanten. Eerst vertellen wat er voor hun gevoel mis ging en dan met een “stom hè” eindigen.

Negatieve overtuigingen noemen we dat. Deze zijn erg hardnekkig, en zeker als jij jezelf dit merendeel van de dag verteld.

Als je bedenkt dat we zo’n 70.000 gedachten per dag hebben, waarvan er ca. 40.000 negatief zijn, dan kan je je wellicht voorstellen dat het moeilijk kan zijn om een minder goede keus om te buigen naar een gezondere keus.

Want die negatieve gedachten worden dan overtuigingen. En als je ergens van overtuigt bent dan is het zo.

Maar hoe kom je nu af van een negatieve overtuiging. Of hoe zet je negatieve gedachten om naar positieve gedachten?

Hier is tijd en training voor nodig. Waarschijnlijk communiceer jij al jaren op deze manier tegen jezelf. Wellicht gaat het zelfs wat verder en heb je het meegekregen vanuit je opvoeding. En dat is niet goed of fout, het is wat het is. Maar wanneer jij er hinder van gaat ondervinden is het wel tijd om een verandering te laten plaatsvinden in jouw gedachten en overtuigingen.

Door hardop positieve affirmaties tegen jezelf te zeggen en te herhalen bevestig en versterk je jouw gedachten. En hoe vaker je de affirmaties herhaalt, hoe meer jouw hersenen deze positieve gedachten gaat onthouden. En als je merkt dat het wat ongemakkelijk voelt om het hardop te zeggen, doe je het eerst nog in jezelf zachtjes. Het gaat om de herhaling. Schrijf ze eventueel ook op. Leg of hang ze op plekken dat je ze geregeld tegenkomt op een dag.

Maar wat zijn eigenlijk affirmaties?

Affirmaties zijn korte, positieve zinnetjes die je tegen jezelf hardop zegt. Het is wel belangrijk dat je ze gelooft of voelt. Soms is het echt even oefenen voordat je het gelooft. Want immers heb jij jezelf een lange tijd iets heel anders verteld.

Je zal merken na loop van tijd dat je ook minder moe bent. Je hoofd krijgt ruimte. Negatieve gedachten zijn namelijk een groot energielek.

Voorbeelden van positieve affirmaties kunnen zijn:

  • Ik geloof en heb vertrouwen in mezelf
  • Ik laat mijn zorgen los
  • Ik mag er zijn
  • Ik accepteer mezelf zoals ik ben
  • Ik sta in mijn kracht

Via google kun je er nog veel meer vinden. Kies degene die bij jou past en die goed voelen om tegen jezelf te zeggen. En vergeet niet! Je hebt jaren getraind om negatieve overtuigingen te geloven, het kost ook even tijd voordat je de positieve gaat geloven. Geef jezelf die ruimte en het geduld! Wij weten dat jij het kan!

Lieve groetjes,
Babette en Inge