Sinds ik een treinabonnement heb reis ik samen met mijn kinderen door het mooie Nederland.

Maar door het geschud van de trein verbruikt je lijf toch aardig wat energie. Het continu corrigeren van je lichaam om rechtop te blijven zitten kost inspanning. Nu wil ik hier niet beweren dat je een hele work-out achter de rug hebt zodra je uit de trein stapt, maar het wekt wel trek op.

En als we dan uitstappen en we kijken even het perron rond dan ben je al heel snel tevreden met de KIOSK die het oog weet te vangen. Het is een piepklein glazen winkeltje met vooral ongezonde keuzes. Eerlijk is eerlijk er liggen ook appels en bananen, maar die zien er vaak erg slecht uit. De bananen zijn bruin en de appels lijken te kunnen stuiteren. De trek laat zich triggeren naar een minder goede keus maar altijd nog een beter alternatief als het saucijzenbroodje. Het wordt een klef broodje. Mijn dochter kiest een pizzabroodje.

Op welk perron of station je ook staat, de KIOSKS lijken identiek aan elkaar. In de stationshallen zijn er wel wat mini supermarkten te vinden van een groot bekend supermarktketen of andere fastfood restaurantjes, maar je moet toch wel echt je best doen om een gezonde hap te kunnen bemachtigen als je door elkaar geschud uit de trein bent gestapt met een lage suiker.

Maar ik zou liegen als dit overal zou zijn. Afgelopen zondag zijn mijn dochter en ik naar Rotterdam geweest. In de stationshal van Rotterdam viel mijn oog op meerdere gezondere fastfood restaurantjes. Het doet mij dan toch deugd om te zien dat deze ketens druk bezet zijn en dat we kennelijk ons toch bewust zijn van een gezonde hap.

Wij hadden deze keer ons beter voorbereid. Bepakt en bezakt met zelf gesmeerde boterhammen en wat mandarijnen zijn wij deze dag op pad gegaan. De suikerspiegel bleef mooi op peil, waardoor we gedurende de dag geen snaaibuien meer hadden of behoefte aan ongezonde keuzes.

Eigenlijk best gek, vroeger was het bij ons heel normaal dat er boterhammen meegingen naar een dagje uit. Dan werd er een willekeurig bankje in de dierentuin omgetoverd tot een picknickbank en aten wij altijd de zelf gesmeerde boterhammen. Wellicht ben ik wat makkelijker geworden of gewoonweg de mooie en simpele manier van onderweg zijn vergeten.

Aanstaande zondag ga ik met mijn zoon naar Scheveningen. Wederom met zelf gesmeerde boterhammen en wat fruit voor onderweg. Ik weet nu al zeker dat de KIOSK geen aanlokkelijkere broodjes verkoopt dan verse boterhammen die in mijn broodtrommel hebben gezeten.

 

Lieve groetjes,

Inge