Emotie eten met een komkommer

Wie herkent het niet, de snaaibuien in de avond. Overdag lukt het wel om aan je vaste eetpatroon te houden. We hebben immers ook genoeg afleiding.

Maar dan!? De avond valt, er komt rust in je dag en je ploft op de bank. Je zet de televisie aan, je zapt wat heen en weer tussen de zenders. Je besluit toch maar Netflix aan te zetten voor een heerlijke film of serie. Na een tijdje kijken lust je er wel wat te drinken bij. Je gaat weer zitten en kijkt verder.

“Hmm, ik krijg trek”, hoor jij jezelf bijna hardop zeggen.

In je automatisme loop je naar je kast ,lade of waar jij je snoep of chips bewaart en voordat je het weet zit je lekker knus met je drinken en je chips naar de televisie te kijken.

De film of serie is afgelopen en de zak chips leeg. Dan komt het besef om de hoek kijken. Je kijkt naar de bodem van de zak en prompt steekt daar je schuldgevoel op.

“Ik heb weer die zak leeg gegeten.” Je kan jezelf wel voor je kop slaan. Maar wij weten zeker dat je nog veel meer onaardige dingen tegen jezelf zegt. Je belooft aan jezelf dat je vanaf morgen weer begint.

Afgelopen maandagavond tijdens ons wekelijks contactmoment met de deelnemers van het programma vertelde een deelneemster over haar snaaibui. Eigenlijk was het niet echt een snaaibui maar trek. Trek in iets lekkers. Nadat ze een paar onbevredigde keuze had gemaakt ( Lees: cracker, fruit) is ze toch maar begonnen aan een komkommer. Ze vertelde erbij dat die komkommer ook voor de helft op gaat. Voor haar maakte het eigenlijk helemaal niet uit op dat moment wat ze at, als ze maar iets eten kon. De beheersing en discipline die ze opgebracht heeft om niet te gaan snaaien in ongezonde dingen komen voort uit wilskracht en bewustwording.

Wanneer ga je eigenlijk eten? Wat kan ik eten? Wat is nou eigenlijk nog gezond? Hoeveel mag ik eten? Dit zijn de veelgestelde vragen van vrouwen die wij spreken. En iedere vrouw vertelt dat ze snaaibuien ervaart. We willen grip krijgen op onze snaaibuien want we zijn het allemaal unaniem eens dat dit ECHT het probleem is wat wij als vrouw ervaren. Maar is dit ook echt zo? Er is geen antwoord goed of fout in deze. Jij ervaart het.

Aan ons wordt vaak aan het eind van een gesprek gevraagd: “Maar wat doen jullie dan anders dan andere?” Wat wij ondertussen weten uit ervaring is dat vrouwen ijzeren discipline kunnen opbrengen om de meest verschrikkelijke diëten vol te houden. Na een tijdje is het niet meer vol te houden en iedere vrouw heeft daar haar eigen reden voor. Wij doen niet aan diëten. Wij doen niet aan roofbouw plegen op je lijf. Wij doen ook niet aan weekmenu’s. Wij geloven in de kracht van het zelf na blijven denken. Doordat je dat blijft doen kan je pas je inzichten veranderen en een leefstijl vinden die bij jou past. Het is helemaal niet erg om af en toe een ongezonde keus te maken, of op vakantie te gaan of de Kerst uitbundig te vieren met je familie of vrienden. Het gaat om de balans. En als die goed is, voorkom jij het jojo-en en kun ook jij een snaaibui oplossen met een komkommer.

Lieve groetjes,
Babette en Inge