Onlangs hadden wij een klant die bij ons losse consulten volgt. De basis van haar voeding is best goed, maar er zitten wat winstpunten in op langere termijn.

Ze had een boek meegenomen die zij als basis gebruikt bij haar voeding. Wat ons al snel opviel is dat dit veel vleesproducten bevat, dus je krijgt veel cholesterol binnen.

Ook bij de “gezonde” tussendoortjes of de toetjes zat veel honing toegevoegd. Honing is een product dat veel suiker bevat. Zeker als een recept ook nog een banaan of dadels bevat heb je de honing helemaal niet nodig. De fruitsuikers doen prima hun werk en zoeten vaak het recept al genoeg.

Dit dieet heeft als leidraad weekmenu’s. Nou is dat natuurlijk helemaal prima als dit voor jou werkt. Maar onze ervaring met weekmenu’s is, dat als je het boek uit hebt dat het in je boekenkast verdwijnt en de weekmenu’s niet een gewoonte zijn geworden, zo ga je langzaamaan weer terug naar jouw oude gewoonte en zal je weer opnieuw stijgen in gewicht. En dat is natuurlijk wel heel erg jammer van de energie die jij erin hebt gestopt om jouw doel te bereiken.

Naast het boek gebruikt zij ook de Eetmeter. Dit is een app van het Voedingscentrum. Als je de voedingsproducten invult die jij eet op de dag, rekent deze app aan het einde jouw calorieën/ energie uit wat je hebt gegeten. Wij schrokken wel een beetje van de lage calorieën die zo’n weekmenu bevat. Nou had deze klant hier geen last van, maar als jij merkt dat jij ’s avonds honger hebt dan is het te weinig voor jou. De valkuil die hierin schuilt is dat je snaaibuien krijgt.

Wat wij belangrijk vinden is dat je op een gezonde manier probeert af te vallen. En welke keus jij daarin maakt, maakt ons eigenlijk niet zoveel uit. Kies iets wat bij je past en wat je op langere termijn ook kan volhouden. Dan zal je van het jojo-en verlost zijn. In ons programma nemen wij jou mee in de vijf sleutels tot jouw afvalsucces. Dat betekent dat wij breder kijken dan alleen de voeding. Waarschijnlijk (ondanks dat je al veel weet over voeding), zal hier toch winst te behalen zijn, maar wat dacht jij van jouw stress, ontspanning, beweging of slaap. Al deze sleutels zoals wij ze noemen helpen mee aan een duurzame gezonde leefpatroon. En wat ons betreft hoef je ook zeker geen topsporter te worden om aan beweging te doen. Ook hierin is het belangrijk dat je kiest wat je leuk vindt.

Mocht jij een boek hebben die jou meeneemt naar jouw afvalsucces, blijf dan kritisch kijken wat je eet.

Lieve groetjes,
Babette & Inge