De 21 dagen regel

Waarom eten we elke middag dat koekje, of een andere snack? We hebben immers toch een goede lunch genuttigd, dus honger is het toch zeker niet.

Maar waar komt dan die onweerstaanbare drang naar een snack vandaan? Komt het voort uit verveling of een ander ongemak?

Het zijn de nuttige gewoonten die wij in ons leven herhalen omdat het waarschijnlijk zorgt voor kalmte en geluk. Maar er zijn ook slechte gewoontes die onbewust in ons leven binnen zijn gekomen en waarvan het lijkt dat het maar moeilijk lijkt om hier weer vanaf te komen. Het zijn dan ook de slechte gewoonten die vaak ons dagelijks leven beheersen.

Uit onderzoek is gebleken dat je een nieuwe gewoonte 21 dagen moet volhouden wil je het integreren in je leven. Elke nieuwe gewoonte begint met een keuze om het anders te willen doen. Na een tijdje van herhaling van de nieuwe gewoonte wordt het een automatisme.

Om onze hersenen een nieuwe gewoonte aan te leren moet je eerst de slechte gewoonte herkennen. Dus stel dat jij dat koekje eet omdat jij je verveelt, is het de uitdaging om te weten wat maakt dat jij je verveelt. Nadat je daar achter bent gekomen, kun jij een andere activiteit bedenken voordat koekje. Dit zou een wandeling kunnen zijn, een boek of een spelletje. Wel is het belangrijk dat je iets kiest dat voor jou een goede oplossing is dat je dagelijks kan herhalen zodat het koekje wordt vervangen. Je zou als je trek hebt ook kunnen kiezen voor een gezonder alternatief voor het koekje, denk aan fruit of rauwkost.

Om jezelf eraan te herinneren dat dit jouw nieuwe gewoonte wordt zou je een geheugensteuntje kunnen bedenken. Je kan op de koektrommel een briefje plakken: Lieve ik, voordat je de deksel optilt van deze trommel bedenk dan dat je met een nieuwe gewoonte bezig bent. Het klinkt gek, maar je bent jezelf dankbaar dat je op dat moment het lieve briefje aan jezelf vindt. Even een reminder, niks mis mee.

Mocht nou de drang naar het koekje heel groot zijn en je weet dat het stukje fruit niet helpt, pak dan de telefoon en bel je vriendin, moeder of zus. En krijg je die niet te pakken, ga lekker naar buiten. We weten ondertussen dat zo’n 40% van onze dagelijkse beslissingen routinehandelingen zijn die onze hersenen gewoon telkens weer herhaalt, en sommige zelfs al jaren!

Dus wil jij van je oude gewoonte af? Bedenk dan dat je minimaal eenentwintig dagen een nieuwe gewoonten mag volhouden voordat je een nieuwe gewoonte hebt ontwikkeld. En kies alternatieven voor die oude gewoonte die bij jou passen en die jij vol kunt houden.

Lieve groetjes,
Babette en Inge

En heb jij nou een steuntje in de rug nodig voor jouw 21 dagen. Dan helpen wij jou graag met onze “In 21 dagen fitter, slanker en energieker” programma. Klik hier om voor slechts 9 euro onze training “Slanker, fitter en energieker in 21 dagen” te volgen