Cliché

Je gezondheid is het belangrijkste wat je hebt. Je kunt nog zoveel geld op de bank hebben, mooie spullen en de meest chique kleding, maar je gezondheid is je grootste rijkdom.

Hoe cliché dit ook klinkt voor ons is dit onze waarheid. Helaas werd Inge haar moeder maar 49 jaar en is zij aan het einde van 2022 alweer 28 jaar dood. Ze overleed na een ziekbed van 12 jaar aan borstkanker.

Waarom wij dit delen? Vanmiddag tijdens een klantgesprek werden wij geraakt. Een moeder, vrouw en partner van, vertelde ons dat ze hulp nodig heeft bij het omgooien van haar leefpatroon. Dat is moedig. Het gaat niet om welke maat er in je label van je kleding staat, het gaat om hoe jij je wilt voelen. Dat je jouw gezondheid als prioriteit ziet vinden wij krachtig.

Het zinnetje: “Straks overkomt ons iets”, kwam echt even binnen.

De deelneemsters die bij ons komen hebben al enorm veel geprobeerd. De meest uiteenlopende diëten hebben wij al voorbij horen komen. En alle vrouwen vertellen ons hetzelfde. Het werkt! Je valt in een hele korte tijd enorm veel kilo’s af. Maar helaas als je weer in je oude patroon vervalt en alle maaltijdvervangers of diëten overboord gooit kom je net zo hard weer aan, met als extra nog wat meer kilo’s als waar je mee begonnen bent.

Dit is verdrietig en frustrerend. Er is zoveel te doen rondom voedingsadvies. Wat ons betreft is het allerbelangrijkste dat je iets gaat doen waar jij blij van wordt. Iets kiest wat jij voor de rest van je leven kunt volhouden zonder dat je steeds opnieuw moet beginnen of het idee hebt dat je alleen een gezonde leefstijl kunt hebben als je nooit meer iets ongezonds zou kunnen eten.

Vaak horen wij terug dat het lastig is na een verjaardag, Kerstdag of een andere gelegenheid die je uit je ritme haalt om het weer te herpakken. Laten we ook eerlijk zijn, dat vinden wij ook. Na de Kerstdagen is het net zo goed voor ons ook weer herpakken.

Voor Inge is het gewoon geen optie meer om zwaarder te worden. Mijn lijf functioneert niet goed op overgewicht. Mijn bloeddruk gaat dan omhoog, mijn energie gaat naar beneden om nog maar te zwijgen over mijn schoenveters om die weer soepel dicht te krijgen. Na mijn bewuste keus om niet te gaan roken of te drinken was ik wel verslaafd aan suiker. Ik kon echt mijn kop in het zand steken met de gedachte dat ik gezond bezig was, zolang ik maar niet rookte of dronk.

Voor Babette is het ook geen optie meer om weer zwaarder te worden. Ook haar lijf gaat tegenstribbelen. De energie keldert gelijk naar beneden. In het werk als POH is het geen goed voorbeeld naar de patiënten die ze ziet.

De grootste stok achter onze deur zijn jullie! En daar zijn we jullie dankbaar voor. Het begeleiden van onze deelneemsters geeft ons ontzettend veel energie en motivatie.

De motivatie van ons komt niet van een label in kleding of het getal van de weegschaal. Voor Babette was het haar kinderen en de ellendige brace om haar knie. Voor Inge ook haar kinderen en de torenhoge bloeddruk.

Dus welke methoden, training of programma je ook kiest om jouw doel te bereiken, kies dan voor de gezondste optie. De optie die jouw lijf nodig heeft om gezond te kunnen blijven. Helaas hebben wij niet altijd wat te zeggen over wat ons overkomt, maar wij kunnen wel kiezen om bewust voor je gezondheid te kiezen.

Want hoe cliché het ook klinkt: “Je gezondheid is je grootste rijkdom.”

Lieve groetjes,

Babette en Inge